Tylna wycieraczka ciągle działa, brak spryskiwaczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LordWiader
    Classic
    • 2009
    • 26
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Warto aby w firmie działały związki zawodowe które zawrą np. układ zbiorowy. W mojej firmie jest taki układ który definiuje: badania wykonujemy w godzinach pracy. Nie ma wówczas problemów że jeden może robić badania w godzinach a drugi już nie. Jeżeli jest jakaś sytuacja problematyczna to przełożony może się dogadać ale inicjatywa leży po jego stronie.
  • modrzew24
    Classic
    • 2008
    • 35

Witam
    Niestety nie zachowałem czujności i zostawiłem dzieci same w samochodzie. Bawiły się manetkami, kluczyk oczywiście był poza samochodem. W momencie jazdy postanowiłem spryskać szyby - spryskiwacz nie działa, wycieraczki przednie i tylna także bez ruchu. Po jakimś czasie sprawdziłem bezpieczniki - 2 były przepalone. Po zamontowaniu nowych bezpieczników przednie wycieraczki działają bez problemu, tylna działa ciągle (manetka w stanie spoczynkowym). Jak chciałem sprawdzić spryskiwacz - przepaliło mi bezpiecznik. Wymontowałem wtyk od silniczka spryskiwaczy - przy próbie po raz kolejny przepaliło bezpiecznik. Zauważyłem, że jak naciskam manetkę od spryskiwaczy "bledną" światła kontrolek w samochodzie. Jakieś pomysły... Z góry dziękuję za pomocne posty...

Komentarz

• lookashECL
      Rider
      • 2009
      • 416
      • Rapid (NH3)

Wyglądna na spaloną elektronike mechanizmu wycieraczki.
      Zdejmij plastikowa osłonę klapy bagaznika.
      Rozłacz wtyk od mechanizmu wycieraczek.
      Sprawdz działanie manetki, czy nie bledną kontrolki.
      Jeżeli jest ok, to masz sprawcę zamieszania :-)
      Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• modrzew24
        Classic
        • 2008
        • 35

Ok, ale lampki bledną w momencie włączenia spryskiwacza (jak nie używam spryskiwacza nic się nie dzieje złego) . Aktualnie jeżdżę z odłączonym wtykiem wycieraczki tylnej, jeśli go podłącze to wycieraczka tylna działa ciągle. Problem "blednięcia" lampek a po dłuższej chwili przepalonego bezpiecznika występuje kiedy chcę uruchomić spryskiwacze...

Komentarz

• lookashECL
          Rider
          • 2009
          • 416
          • Rapid (NH3)

Sprawdz też manetkę
          Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• modrzew24
            Classic
            • 2008
            • 35

Panowie kontynuacja mojej zagwozdki. Wczoraj pobawiłem się trochę miernikiem - wyniki są takie:
            W gnieździe które dochodzi do silnika wycieraczki (zdjęcie niżej) znalazłem zwarcie na przewodzie zielono-czerwonym z masą.
            Następnie rozpiąłem wtyczkę różową w pokrywie bagażnika z lewej strony - po rozpięciu zwarcie ustępuje - zatem wnioskuję że zwarcie występuje z przodu samochodu.

Jak kolega podpowiadał postanowiłem przyjrzeć się złączce przy manetce wycieraczek - wypiąłem złączkę od manetki - problem dalej istnieje.
            Dodam że wtyk silniczka wycieraczek też jest przez cały czas moich testów wypięty - także spalony silniczek spryskiwacza odpada.
            Znalazłem informację w schemacie elektryki, że jest jeszcze jedna złączka różowa T5a " złacze 5-stykowe, przy lewym słupku C" - proszę o pomoc gdzie konkretnie tego szukać.
            Pozdrawiam i dzięki za wszelkie sugestie...
            Załączone pliki

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tak poza tematem.

Ktory to rocznik, ze tak go ruda zjada od srodka. Tam sie gdzies woda leje, moze wlasnie z rurki spryskiwacza, bo to czesty problem w O1
              Spritmonitor.de

Komentarz

• kecaj
                RS
                • 2009
                • 1511
                • Superb II (3T4)

modrzew24, za lewą tapicerką w bagażniku - środkowe zdjęcie.
                Tam jest też często pękający wężyk od spryskiwacza i płyn leje się na kostki...
                Zobacz w gumie między budą a bagażnikiem.
                Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• krzynol
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 10960
                  • Superb II combi (3T5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

słupek C to słupek bagażnika
                  jak kecaj pisze w lewym boczku bagażnika gniją przewody w O1
                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                  poprzednie modele:
                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• modrzew24
                    Classic
                    • 2008
                    • 35

Panowie sprawdziłem te przewody i wydają się ok - dalej idą koło nadkola no i do środka samochodu. Tu przy samych złączkach nie ma widocznych ubytków/zwarć.

I jeszcze jedno mnie zastanawia - na środkowym zdjęciu widoczna jest czarna złączka - dochodzą do niej przewody biały i czerwono-czarny. Tu także mam zwarcie między tymi przewodami - tak powinno być ?

Komentarz

• kecaj
                      RS
                      • 2009
                      • 1511
                      • Superb II (3T4)

modrzew24, Podaj mi rok modelowy i jakie wyposażenie (elegant, ambiente) auta

Komentarz

• modrzew24
                        Classic
                        • 2008
                        • 35

Rok 2001 po lifcie, elegance, kombi. Te przewody o których pisałem w ostatnim poście mają zwarcie między sobą i do masy.

Komentarz

• kecaj
                          RS
                          • 2009
                          • 1511
                          • Superb II (3T4)

biały - ogrzewana tylna szyba (dodatnie)
                          czerwono-czarny - trzecie swiatło stop

[ Dodano: Wto 13 Sie, 13 14:42 ]
                          Według mnie manetka do podmiany.
                          I nie pisz zwarcie bo co innego gdy masz zwarcie a co innego gdy na końcu przewodu masz napięcie.

Komentarz

• modrzew24
                            Classic
                            • 2008
                            • 35

Zamieszczone przez kecaj
                            biały - ogrzewana tylna szyba (dodatnie)
                            czerwono-czarny - trzecie swiatło stop

[ Dodano: Wto 13 Sie, 13 14:42 ]
                            Według mnie manetka do podmiany.
                            I nie pisz zwarcie bo co innego gdy masz zwarcie a co innego gdy na końcu przewodu masz napięcie.
                            Ale wtyk od manetki wypinałem a na gnieździe do wycieraczki tylnej było przejście na przewodzie zielono-czerwonym do brązowego (masy).

Reasumując - jak wszystko mam podłączone - w momencie przekręcenia stacyjki załącza się wycieraczka tylna i pracuje ciągle. Po naciśnięciu na manetce spryskiwaczy "bledną" światła w samochodzie, jak dłużej przytrzymam manetkę na spryskiwaniu przepala bezpiecznik. Jak odepnę gniazdo od tylnej wycieraczki na włączonym zapłonie mam 14V między przewodem czarno-brązowym a brązowym/zielono-czerwonym (bo te mają przejście między sobą).

Komentarz

• kecaj
                              RS
                              • 2009
                              • 1511
                              • Superb II (3T4)

modrzew24, bo napięcie idzie z przekaźnika (złącze 53C) i rozdziela się na silniczek spryskiwacza, manetkę i silnik wycieraczki tylnej.

Komentarz

• modrzew24
                                Classic
                                • 2008
                                • 35

Zamieszczone przez kecaj
                                modrzew24, bo napięcie idzie z przekaźnika (złącze 53C) i rozdziela się na silniczek spryskiwacza, manetkę i silnik wycieraczki tylnej.
                                Czyli napięcie wędruje z przekaźnika J31 do styku D64 (wg. schematu elektrycznego dla samochodu Combi) . Jak to jest, po tym jak nacisnę manetkę idzie impuls do przekaźnika a później z przekaźnika do urządzenia ? Czyli na podstawie impulsu z manetki przekaźnik puszcza napięcie na dane urządzenie ?
                                Wg. schematu zacisk D64 łączy nam i silniczek tylnej wycieraczki i pompkę spryskiwacza i właśnie zacisk manetki T8b/4 (wszystko przewód zielono-czerwony).

[ Dodano: Sob 17 Sie, 13 16:56 ]
                                Temat rozwiązany- okazało się, iż jakimś cudem przewód od pompki został przyciśnięty przez poduszkę silnika - to powodowało zwarcie między dwoma przewodami od pompki. Przewody zreanimowałem, założyłem złączki i wszystko działa jak należy.
                                Poniżej fotka przyciśniętego przewodu (przez te zabawy dzieci poszliśmy wszyscy tropem manetki) a to dwa problemy nałożyły się w czasie.
                                Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...